Tanken med denna blogg

Jag har bloggat tidigare år och det är någonting som jag tycker är väldigt kul. Det är ett fint sätt att få dela med sig av...ja, det man nu vill dela med sig av. I detta fall kommer det främst handla om min hund Spira som är en Rhodesian Ridgeback. Jag väljer att skriva denna blogg för att dela med mig om hur det är att ha en hund. Det är dessutom en hund som lider av atopi, allergi mot ämnen i vår omgivning. 
Spira är allerisk mot huskvalster, dammkvalster, dun, fjädrar och mållor (en växt, ogräs) vilket inte har varit en smärtfri resa. Jag kommer skriva mer om detta i framtida inlägg.
 
Jag vill dela med mig av hur en vardag kan se ut med en hund, både bra dagar och lite mindre bra dagar. Jag kan ibland skriva med lite ironi, så jag hoppas ni har förståelse för det. Sedan vill jag påpeka att jag absolut inte är någon hundexpert utan jag skriver bara av ren erfarenhet.
Så det jag skriver är sådant som har fungerat/ inte fungerat med just min hund. Det kan ju se helt annorlunda ut för din hund, alla hundar är ju egna individer med olika egenskaper och förutsättningar. Sedan spelar ju rasen en stor roll och jag skriver ju här främst om ridgebacks.
Om du har synpunkter, frågor, funderingar, tips eller råd så tar jag mer än gärna emot det!
 
Jag köpte Spira år 2015 och hon fyllde 2 år den 26 mars i år. Anledningen till att jag köpte henne var för att jag älskar hundar och saknaden av vår familjehund var påträngande.
Vi hade en ridgeback i familjen som blev 15 år gammal, helt otroligt. Livslängden för Rhodesian Ridgeback är ca 10-12 år.
Hon hette Cora(zon) och var vårat hjärta, vilket hennes namn faktiskt också betyder på spanska (corazón). Jag var 10 år när vi köpte henne så hon har varit med i större delen av min uppväxt. När hon blev 15 år var hon riktigt skruttig, hon gick långsamt, hade grummlig blick, stela höfter och inte alls samma livsenergi, vilket verkligen inte är konstigt i den åldern.
Fast hon mådde ändå förhållandevis bra, det var vi i familjen som var tvungna att ta det fruktansvärda beslutet att låta henne somna in. Hon hade så svårt att gå i trappor, sov mesta delen av tiden och hade fått dålig hörsel. Hennes gång var väldigt långsam och hon kunde knappt göra sina behov på grund av hennes svaga muskler och dåliga höfter.
Att behålla henne i det skicket skulle bara vara ett själviskt val av oss, hon var vid liv men hon levde inte längre.
Jag och mamma var med hos veterinären när hon fick sprutan, jag hade hennes huvud i mina händer och pussade på henne in i det sista, det är bland det värsta jag varit med om.
 
När jag kom hem la jag mig i sängen och bara grät, jag skrek i min kudde, jag var så himla ledsen! Samtidigt var det det bästa för henne men det gjorde så himla ont att förlora henne. Jag hade tänkt på den dagen då vi skulle vara tvugna att säga adjö men jag hade aldrig kunnat föreställa mig den sorgen som jag kände.
 
Cora på vår altan år 2009.
 
 Att ha en hund betyder så otroligt mycket för mig, det ger mig kärlek och vänskap i alla lägen. Det är verkligen en bästa vän. 
Så jag började spåna lite på hur det skulle vara om jag skaffade mig en hund. Skulle jag kunna ta hand om en hund, skulle jag ha råd, skulle jag ha tid och skulle det fungera med min vardag. 
Jag fick allting att stämma, det skulle minsann gå och jag började kika på olika kennlar. Det finns många kennlar och jag ville absolut ha en seriös, vilket jag tillslut hittade. Jag köpte Spira av Djungelkattens kennel (www.djungelkatten.com) och det var en riktigt seriös och bra affär. Djungelkatten är medlemmar i SKK, Svenska Kennel Klubben och SRRS, Specialklubben Rhodesian Ridgeback Sverige. Jag kan verkligen rekommendera den uppfödaren om du funderar på att köpa en Ridgeback. De var måna om vem som köpte valparna och sålde inte bara iväg dom till vem som helst.
 
På bilden ligger alla tre systrarna, Spira, Simba och Saga (Story-tell).
 
Så nu var jag snart där. Jag skulle köpa min första alldeles egna hund. Min Spira.
 
/LindaNamn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

En Ridgebacks liv

Hundblogg

RSS 2.0