Allting är spännande

Dagarna med en valp är verkligen händelserika och fulla av överraskningar. I början ska valpen inte gå i trappor eller längre promenader, detta för att inte slita på deras höfter som annars kan ta skada.
Jag bodde i en lägenhet på första våningen då Spira var valp så jag hade inte långt ut till vår gemensamma gräsmatta. 
När jag skulle rasta Spira på vår gräsmatta så bar jag ut henne och sedan fick hon gå omkring och nosa. "Problemet" när vi var ute för att rasta var att Spira då tyckte allting var spännande att hon glömde bort själva syftet med rastningen, alltså kissa och bajsa. Hon skulle leka med pinnar, titta på fåglar, jaga fjärillar och andra flygfän, så det gällde att ha ett bra tålamod.
 
Jag kan säga att det är ett problem som fortfarande finns kvar, allting annat är så himla intressant när hon ska rastas. Ordet "gåkissa" har fått en plats i ordboken, bra jobbat Spira! Jo, hon kan alltså gå och kissa samtidigt för det är någonting som luktar så himla gott att hon inte kan kissa klart. Ibland önskar jag att jag också kunde känna de lukter som hon känner, för det måste verkligen vara intressanta lukter om hon inte ens kan vänta i 4 sekunder.
Sedan undrar jag hur vanligt det är med hundar som kan dra in bajset när de sitter och bajsar för att de ser en katt, fågel eller hund som just då är mer intressant?!
 
Det är en väldigt rolig period när hunden är valp, att få vara med när den upptäcker världen. Som sagt var flygfän någonting väldigt roligt men det tyckte inte matte när det gällde bin och getingar! Det blev då ibland dubbla budskap ifrån mig till stackars Spira. När hon jagade fjärillar skrattade jag och tyckte det var himla gulligt och fint men kom det en geting så fick jag panik och skrek, "NEJ! FY! Inte äta getingar!". Hur skulle hon veta vad det var för skillnad men jag tror faktiskt att hon hajjade skillnaden till slut, efter en hel del "panikskrik" ifrån matte.
 
Bitas var en favoritsysselsättning också, mina händer såg inte fina ut. Det kliar mycket i de små valptänderna så hon ville bita på det mesta jag hade hemma men då fyade jag henne!
Jag gav henne små tuggben som hon gladeligen bet på tills hon tröttnade. Det var då sedan roligare med strumpor, filtar, skor och annat smått och gott som jag hade hemma.
Det går ju inte att rensa hela huset så man får bara vara observant på vad den lilla pysslar med. Nu var det ingenting jag upplevde som speciellt jobbigt eftersom jag ändå inte kunde eller ville slita mig ifrån henne.
 
På våra korta promenader var det mycket som hann hända och mycket att utforska. Rådjur och harar fanns det gott om där jag bodde så det fick hon se mycket av!
 
Hon brukade ibland sätta sig och bara stirra på rådjuren och hararna utan att skälla eller springa på dom. Hennes ställning var så söt, blixt stilla med en lång och upprätt hals! 
 
Jag tycker att man kan ha regler i hemmet. Vad som är okej att bita på och vad som inte är okej men samtidigt måste valpen få vara valp. 
Även om Spira var "bitig" som valp så är det ingenting jag idag upplever som ett problem. Ju äldre hon blev desto mer tydlig blev jag med mina regler och det fungerade fint.
 
/LindaNamn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

En Ridgebacks liv

Hundblogg

RSS 2.0