Spiras allergi del 2

Att inte veta vad sin hund har drabbats av är otroligt påfrestande. Ibland önskar jag att även djur kunde prata.
 
Jag glömde skriva i den första delen att jag även fick antibiotika till Spira i fem dagar för att se om det skulle kunna få bort hennes utslag, vilket det inte gjorde.
 
Nu var det dags att ha Spira på en 8 veckors foderdiet. Hon fick bara äta ett specialfoder som är anpassat till hundar med foderallergi, Royal Canin sensetivity control. Jag blev väl informerad om hur viktigt det var att Spira bara fick i sig det fodret och ingenting annat.
Jag tyckte att det lät konstigt att Spira skulle vara foderallergiker men tydligen kan det "bryta ut" vid 2-3 års ålder, samma sak med atopi. Så vad jag tyckte eller trodde spelade inte så stor roll, veterinärerna vet sin sak. Därför var jag jättenoga med att följa denna foderdieten till punkt och pricka. För Spiras skull. Så att vi förhoppningsvis kunde få ett svar på vad det var hon drabbats av.
Tyvärr skedde det ingen förändring kring Spiras utslag med det nya fodret, de var fortfarande kvar.
 
Utslagen blev nu värre, de spred sig till fler ställen på hennes kropp och rumpan blev väldigt irriterad. Hon var röd runt analöppningen samt upp på insidan av svansen. Det kom även vit/gul illaluktande sekret ur rumpan på henne. Det var dags för ännu ett besök till veterinären och Spira hade nu fått analsäcksinflammation som veterinären tog hand om. Det var inget uppskattat besök eftersom veterinären för in två fingrar i analen för att sedan kunna trycka ut det sekret som bildats.
Jag fick hålla Spira hårt kring halsen/framsidan och försöka lugna ned henne samtidigt som veterinären gjorde sitt jobb. Spira var duktig men det var väldigt tydligt att hon inte tyckte om det!
 
De 8 veckorna som jag hade Spira på dieten hade jag även en bra kontakt med veterinären hela tiden. Vi hördes av med jämna mellanrum för att checka av hur situationen med Spira såg ut. Vi pratade då även om att boka en tid till Djurakuten där två av skandinaviens enda hudspecialister som innehar europeisk specialistexamen, Diplomate of European College of Veterinary Dermatology (Dipl ECVD) arbetar. Susanne Åhman och Kerstin Bergvall.
När man utreder om en hund är allergiker så börjar man alltid först med fodret. Om det ej visar något reslutat så är det andra steget ett så kallat pricktest. Då sprutar man in flera olika ämnen i hundens hud för att på en gång kunna se vilka ämnen som hunden reagerar på, alltså som den är allergisk mot.
 
 
Jag fick en tid för undersökning till Djurakuten den 22 Mars, äntligen tänkte jag. Nu skulle jag få ett svar på vad det var som Spira hade drabbats av. Jag "hoppades" fortfarande på att det skulle vara något virus, en bakterie eller bara någonting tillfälligt som med rätt medecin skulle försvinna.
 
Hos Djurakuten fick vi träffa Susanne Åhman. Det var ett intensivt men otroligt bra möte. Hon var väldigt proffsig och gav viktig samt välbehövlig information. Enligt hennes undersökning på Spira så handlade det om någon form av allergi, antingen via fodret eller något i omgivningen.
Eftersom fodret jag fick av min veterinär på Åland innehöll anka (som i proteinväg kan jämföras med kyckling) så skulle jag vara tvungen att ha Spira på ytterligare än diet. Eftersom hon ju då i stort sätt fått ett foder med samma proteinkälla som hon tidigare ätit.
 
Då var det dags igen, 8 veckor med en ny foderdiet. Denna gången med ett foder helt utan animaliska proteiner, Royal canin anallergenic. Jag höll tummarna för att Spira inte skulle ha foderallergi, hon som älskar och äter ALLT.
När de 8 veckorna hade passerat skulle det ske en provokationstid då man ger hunden allt det den tidigare ätit. Men det blev ingen reaktion på Spira. Nästa steg var nu att göra ett pricktest och det skulle ske hos Djurakuten
 
En trött tjej efter pricktestet.
 
Testet gav resultat, Spiras hud reagerade på flera olika ämnen och veterinären gav sedan ett utlåtande. Spira har atopi och är allergisk mot mållor, huskvalster, dammkvalster, fjädrar och dun. 
Äntligen, ett svar!!
Men vad skulle nu detta innebära? Vilken behandling skulle hon få? Hur ska vi anpassa oss hemma? Jag berättar mer om det i ett nytt inlägg.
 
36 olika sprutor fick Spira och hon reagerade på 4 av dom.
 
 
/Linda Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

En Ridgebacks liv

Hundblogg

RSS 2.0