Skördefest på Åland

Årets skördefest här på Åland är över för denna gång och vilken tur vi hade med vädret! Lite blåsigt men strålande sol och härlig höstluft.
Under skördefesten så öppnar alla(nästan) Ålands gårdar upp under en helg och bjuder/säljer på hantverk, åländska råvaror, hembakat, godis och mycket mer.
Detta året fick Spira bara vara med på en av dagarna för att avlasta mig lite OCH för att avlasta henne själv. Hon blir så lätt upp i varv när det är mycket folk. Tänk då mycket folk OCH en massa djur på det, ojojoj!
 
Förra året gick det bra/helt OK när hon var med men det var faktiskt skönt att ha en hel dag utan henne, missförstå mig rätt.
Bilden ovan är ifrån förra årets skördefest. Svansen i vädret och nyfiken på ALLT och ALLA!
 
Detta året kom mina föräldrar hit under skördefesten och vi hade en underbar helg tillsammans! Mina fina föräldrar som är lite smått flänga...
Det är inte lätt att få en "bra" bild på dom men hellre fler roliga än bara en bra, eller hur!?
 
På söndagen fick Spira följa med, då skulle vi inte åka till någon av de större gårdarna utan två mindre. Det gick bra tills vi kom till den andra gården. Efter att vi parkerat och jag skulle ta ut Spira från bakluckan så stack hon! Jajjamensan, som ett spjut! 
Pappa hade nämligen på gården innan knäppt loss kopplet för att hon inte skulle trassla in sig. Jag knäpper aldrig av hennes koppel så jag öppnade bagageluckan och tog tag i kopplet. Jag räknade ju iskallt med att det var fast på halsbandet eftersom jag ALLTID har det så.
Spira hoppade ned och allt gick på en sekund, jag ser hur kopplet jag håller i inte sitter fast i Spira, sedan är det kört.
Spira springer som en galning rätt ut på den stora vägen som ligger bredvid parkeringen. Hon springer runt på de andra gårdarna och det är omöjligt att få kontakt med henne. 
Jag blir såklart livrädd att hon ska bli påkörd, jag springer efter och skriker men Spira skiter TOTALT i mig. Den där känslan var hemsk, jag tänkte att, "nu dör hon", snacka om katastroftänk på en gång men jag kunde inte styra mina känslor eller tankar.
Tillslut kom hon till mig och la sig ned framför mig, HELT slut var hon efter sin hysteriska löprunda. 
Jag var också helt slut, fy så obehagligt det var. Det är tur att det inte är så trafikerat här på Åland. Dessutom fick vi hjälp av ett par underbara människor som åkte sakta med sin bil på vägen för att "blocka" eventuella bilar som skulle komma. 
Mycket ska jag (och andra) få vara med om med denna lilla jycke. 
Eftersom jag blev helt slut och ganska upprörd efter Spiras "show" så försvann mitt intresse för gården vi var på. Vi åkte ganska fort därifrån för att istället hitta ett ställe att äta lunch på.
Vi fick en god och mysig lunch i solen på Ålands golfklubb. Spira var ganska trött men när det är något ätbart med i bilden får hon alltid energi!
Så det där med att avlasta mig och Spira detta året vet jag inte riktigt om jag lyckades med men en show bjöd vi på i alla fall!
 
Det är inte första gången något sådant här händer.
Men det är tur att Åland inte är så litet, då skulle nog alla(många) veta om den galna hunden och den galna ägaren.......mhm...! Ni som förstår, ni förstår.
 
/Linda

Allergi hos Rhodesian Ridgeback

Innan jag skaffade Spira så hade jag aldrig hört talas om allergier hos hundar. Visst hade jag hört talas om diverse sjukdomar och olika typer av eksem men aldrig just allergier. Nu däremot så tycker jag att det dyker upp lite överallt och ofta! Inte bara just inom Ridgebacks, utan andra raser med. Det är så himla tråkigt och jag
undrar vad det beror på? 
Eller är det så att jag nu med Spira är mer lyhörd och uppmärksam just på grund av att hon har allergi? Jag vet att jag läste någonstans för ett tag sedan att antalet hundar med allergier har ökat drastiskt de senaste åren. Det kanske då är en blanding av att jag är mer lyhörd och att det faktiskt skett en ökning. Hur som helst så är det verkligen tråkigt, det är en, ursäkta, heeelvetes resa att gå igenom MEN som tur är så finns det hjälp och botemedel att få! Eller allas resor ser såklart olika ut ska jag tillägga!
Som jag har skrivit förut så duschar jag Spira en gång i veckan med ett specialschampo som lindrar hennes symtom. Symtomen kan vara att hon kliar sig mycket/ slickar sig mycket, eller att hon får mjällig/ sårig hud(päls). Hon har också även fått problem med analsäckarna, som troligen är på grund av allergin. 
På bilden ovan så hade hennes allergi slagit ut för första gången och då trodde vi att det var någon typ av utslag bara. Vi fick även rekommendationer från veterinären att badda med Desivon, för att få bort utslagen. Det hjälpte till en början men sedan kom det tillbaka igen och då ännu värre (se bilden högst upp). Hela helvetesresan började där någonstans, du kan läsa mer om den i mina tidigare blogginlägg. Under "kategorier" så finns det en länk som heter "Allergi" och där har jag skrivit mer steg för steg om vad som hände.
En lättnad var att äntligen få göra ett pricktest på Spira, som skulle vissa exakt vad hon var allergisk emot. Eftersom foderutredningen(rättelse, foderutredningARNA. Blev tvungen att göra om hela sk*ten pga att jag fått "fel" foder från början.) innan inte gav något resultat, hon var/är alltså inte foderallergiker. Pricktestet gick till på så vis att de sprutade in 36 olika ämnen (japp, 36 olika sprutor) och Spira reagerade på 4 av dom. Hon visade allergiskreaktion på mållor, huskvalster/dammkvalster, fjädrar och dun.
Idag får Spira sitt vaccin en gång i månaden, jag sätter en spruta i nacken på henne och hon är SÅ duktig. Hon står stilla och säger inte ett pip. När jag är klar så ruskar hon på sig och springer omkring som en liten galning, precis så som hon brukar göra efter att jag duschat henne!
Hon äter just nu också även Apoquel. Jag ska snart på återbesök hos min veterinär här på Åland för att diskutera om vi ska fortsätta med den eller om vi ska trappa ned på den för att tillslut utesluta den helt.
 
Tiden går så himla fort och det är nu 2 år sedan som Spiras allergi tog fart. Jag borde därför snart även boka in en ny tid till Djurakuten (i Stockholm) för en uppföljning. Spira har nu fått sitt vaccin i 1 år och då ska en uppföljning göras för att se hur det gått/går.
 
Om du vill läsa mer om allergin så läs som sagt mina två tidigare inlägg om det, "Spiras allergi del 1" och "Spiras allergi del 2" som båda finns under kategorin "Allergi". Kategorierna hittar du till vänster i sidomenyn. Om du läser via mobil så klickar du uppe till vänster på de 3 svarta strecken.
 
 
/Linda

En vacker kväll

Igår var det verkligen en fin dag och kväll här på ön. Däremot i lördags så var det inte alls lika fint, eller det var i alla fall inte lika soligt. Vad som är fint och inte fint är ju en smaksak. I lördags så var det mulet och regn hela dagen men igår var det soligt och varmt.
Min sambo föreslog att vi skulle åka iväg för att se på solnedgången igår och det var en bra idè!
Vilket vackert ställe vi åkte till, dit kommer vi åka till fler gånger. Självklart när vi kom dit så sprang det ett rådjur (eller fler) precis framför oss på stigen som vi gick på. Gissa hur uppspelt Spira blev!? Hon blev helt till sig och skulle springa efter, jag undrar om hon hade kommit ikapp om vi släppt henne? Dumt att chansa.
 
Lördagen som sagt, den var grå, grå och grå. Fast det var ändå mysigt att gå en promenad i regnet, friskt! Nu fick jag dessutom inviga Spiras nya, fina regnjacka. Det var nog mest jag som var exalterad över detta dock, Spira var inte alls lika nöjd.
Hon och regn går inte hand i hand. Vi kom runt husknuten då Spira totalt vägrade att gå längre. Jag fick locka med godis och dra lite i kopplet, tillslut då kom hon med tunga steg och gamnacke.
Vi gick i alla fall en liten sväng med regnet som föll ned på oss och jag inbillar mig att även Spira tyckte att det var lite härligt till slut.
Det var riktigt skönt att sedan få komma in, torka av sig och sätta på sig torra, mysiga kläder. Tänk så bra man har det egentligen, som kan komma in i värmen.
 
/Linda

En Ridgebacks liv

Hundblogg

RSS 2.0