När tålamodet brister

Spira har väldigt lätt för att läsa av / känna av när någonting är på gång här hemma. Om jag ska resa bort, då går hon runt och piper och förföljer mig i hemmet. Hon förstår när någonting är på väg att ske och så är det väl med dom flesta hundar. Hundarna har en känsla för att läsa av och just känna av situationer på ett sätt som vi människor inte kan.
Hur som helst, jag tyckte inte att jag gjorde någonting annorlunda igår inför mina föräldrars besök. Jag plockade undan lite saker, lagade mat, dukade och gjorde ingenting som jag anser "utmärkande". Spira däremot, hon visade tydligt att hon visste/anade att någonting var på gång. Hon pep, pep, pep och peeeeep. Jag gav henne mat som hon knappt kunde äta i lugn och ro, utan hon "panikåt" samtidigt som hon pep och gnällde. Visst, hon brukar vara väldigt glupsk men det här var något helt annat. Salivet hängde, hon drägglade och som sagt pep konstant. Jag satte mig då på huk bredvid henne och då slutade hon att pipa och kunde äta sin mat lite mer stillsamt. Om jag gjorde rätt eller fel vet jag inte men lugn blev hon.
Jag försökte verkligen att inte låta henne göra mig stressad men att höra hennes konstanta pipande samtidigt som jag lagade maten gjorde mig tokig. Hon gick runt mina ben så jag var nära att snubbla flera gånger. "Sluta nu!! Vad är det med dig?!" fick jag tillslut ur mig och så ångrade jag mig fort. Jag vill inte bli irriterrad på henne, jag vill inte bli stressad, jag vill inte skälla på henne. Hon förstår såklart inte varför jag skäller på henne, hon visade väl förmodligen bara att hon kände av situationen. Någonting var på väg att hända och oj så rätt hon fick när sedan mina föräldrar kom.
Då började pipandet ännu mer och hon sprang runt, runt i huset. Tillslut när dörren öppnades så kastade hon sig dit för att hälsa på mamma och pappa. Jag har informerat mina föräldrar om att jag tränar med Spira och att dom ska ignorera henne när dom kommer hit. Fast hur lätt är det att ignorera en överlycklig hund som piper och ibland hoppar upp på dig, som gör allt för att få din uppmärksamhet?!
Det är inte lätt men dom skötte sig riktigt bra och jag märker på Spira att hon då blir mycket fortare lugn. När mina föräldrar ignorerar henne och hälsar på mig först. Sedan när Spira har blivit lugn så hälsar dom lite fint på henne. Träning, tålamod och tid. Andas, andas, andas.
 
/Linda

Det finns likheter

Det finns helt klart en del likheter mellan Spira och Cora och det är så fint. När Spira ibland gör saker som Cora brukade göra så känns Cora så "närvarande" och det är härligt. Det får mig att le.
Visst är det samma ras på dom men det betyder inte att dom är lika varandra för det. Det är skillnad på hund och hund. Visst har dom gemensamma "drag" men vi människor påverkar och formar våra hundar otroligt mycket, det har jag fått lära mig. Bara för att Cora var på ett sätt så betyder inte det att Spira är likadan.
På bilden ovan så är det samma sittpuff/förvaringsbord på båda bilderna. Den måste onekligen vara väldigt skön att vila huvudet på. Jag kanske borde testa det någon dag jag med!
 
/Linda

En kort promenad

Igår skulle jag ta en kort promenad med Spira runt kvarteret men det tog längre tid än jag räknat med. Spira skulle stanna efter i stort sätt varje meter för att vädra eller för att bara stå och stirra rätt ut i vägen!? Hon slutar aldrig att förvåna mig den där lilla fröken.
Det är nyttigt för mig när hon gör såhär, när hon ändrar i min planering. När jag hade tänkt att bara ta en kort, snabb promenad för att hinna med andra saker så tvingar hon mig att stanna upp. Hon är här och nu, jag var redan långt borta i tankarna med min planering. Vad jag skulle hinna med och om jag skulle göra si eller så. Då får hon mig att koppla bort allt det där andra, allt det där som jag "måste" eller "borde" göra. Jag blir mer närvarande på promenaden, vi går tillsammans och inte var för sig.
Allt det där andra skulle jag hinna med ändå men jag är expert på att stressa upp mig inför saker! Jag blir stressad över saker som jag absolut inte behöver vara stressad över! I de stunderna behöver jag stanna upp, ransaka mig själv, vad är egentligen viktigt just här och nu. Spira är bra på att få mig mer lugn även om hon ibland är själva orsaken till att jag blir stressad.
Fast det är samma sak där, då måste jag stanna upp. Blir situationen bättre av att jag stressar upp mig just nu? Svar, nej. Andas, ta en sak i taget, ransaka mig själv. Det löser sig.
Spiras första tid hos mig som valp kommer jag aldrig att glömma, världens mysigaste vovve!
 
/Linda
RSS 2.0