Välkommen till världen Spira

Nu var Spira hos mig i min lägenhet, hon började sakta men säkert göra sig bekant med sin omgivning. Allting var nytt, spännande och ibland lite läskigt.
Någonting som var mycket märkligt var en stor, svart apparat som det kom höga och konstiga ljud ifrån. Det var dessutom någonting som rörde sig på/i den stora apparaten, vad i hela friden var detta?! Spira satte sig på golvet helt förstelnad med uppsärrade ögon och tittade på den märkliga apparaten. Lutade sakta huvudet åt höger för att sedan luta det sakta åt vänster. Wooooooow, en TV!
 
Jag försökte introducera så mycket som möjligt för henne så att hon snabbt skulle vänja sig vid dessa saker. Jag ville inte att hon skulle bli rädd för någonting när hon blev äldre.
Familjens första hund Cora var nämligen rädd för det mesta, iof kom det med åldern men jag ville ändå så gott jag kunde, undvika att Spira skulle få rädslor.
Det är väl svårt att förbereda en valp på allting där ute i stora, stygga, oförutsägbara världen men jag gjorde ett tappert försök.
Dammsugaren var det inga problem med, den ville hon mest bara bita i och skälla lite på. Samma sak med tvättmoppen, den blev hon galen på och ville jaga. Det tog tid att städa hemma kan jag säga, huahua.
 
När hon reagerade och blev rädd för främmande ljud så sa jag bara med bestämd och lugn röst "neeejneeej, det där är inget att vara rädd för" och så fortsatte jag med det jag just då höll på med.
Jag gjorde alltså ingen scen av hennes rädsla för då hade jag bara förstärkt rädslan hon redan kände.
Om matte eller husse visar oro eller rädsla måste ju det betyda att det är farligt och läskigt. Om matte eller husse däremot inte visar oro eller rädsla så är det förmodligen ingen fara eller hot.
 
Så när det var dags för att klippa gräset visade jag först gräsklipparen för Spira, lät henne nosa på den. Sedan hade jag henne kopplad på altanen medan jag drog igång den och hon tyckte nog att det var lite konstigt först men hon vande sig fort. Hon kunde sedan ligga på gräsmattan medan jag klippte den utan några problem.
 
Tuff tjej.
 
Mopeder, cyklister, skateboards och annat åkbart på marken var mycket intressant. Cyklister försökte hon hoppa på när dom kom i full fart och det var verkligen inte uppskattat vare sig från min sida eller från cyklisternas. Jag har fått höra både det ena och det andra ifrån cyklister när dom susat förbi. 
Jag kan absolut förstå att dom blir arga och det blev jag med varje gång Spira försökte hoppa på cyklarna.
Det flesta gångerna hörde jag (trots att de ej plingade) när en cyklist kom bakom mig och kunde då dra in Spira närmare mot mig så hon inte kunde flyga på dom.
Gångerna när jag inte hörde fick jag alltid en chock och minst sagt cyklisterna med. Jag ber om ursäkt för de cyklister Spira har skrämt men som tur är blev aldrig någon skadad.
Det värsta är när folk slänger ur sig elaka kommentarer till mig som hundägare, jag lovar att jag gjorde (gör) allt för att uppfostra min hund. Men det går inte att alltid kontrollera en valp till 100% i alla lägen. 
 
Skateboards, inlines och sparkcyklar tyckte hon var läskigt och skällde lite på men det gick över dessto mer hon fick möta den rädslan. Jag tycker att Spira var väldigt duktig på att hantera olika främmande ljud och föremål. Hon var en väldigt nyfiken och orädd valp, precis så som uppfödaren sagt.
 
/Linda
Therese
2017-05-28 @ 16:52:46

Åh va kul att få läsa om Spiras första tid hos dig! Jag kom ihåg hur hon var och det där med cyklisterna allra mest! Men sicken liten sockertopp hon var😍😍 Jisses man glömmer så fort!

Svar: Haha ja men visst går tiden alldeles för fort! :)
Linda Lundin
Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

En Ridgebacks liv

Hundblogg

RSS 2.0