Valpkurs på Gubbängsfältet

Självklart kan man lära en valp väldigt mycket på egen hand hemma men jag ansåg att en valpkurs kunde vara både roligt och lärorikt. Jag sökte mig fram via nätet efter olika kurser och hittade till slut en som jag tyckte verkade intressant. Det var en kurs på tio tillfällen med träff en gång i veckan, två timmar per gång. Om jag inte minns helt fel så var det åtta valpar som deltog och det var verkligen en givande kurs.
Det som jag tycker är ett stort plus när man går på kurser är att man även får kontakt med andra hundägare. Jag kunde då fråga hur de hanterar eventuella problem och om de hade några goda tips eller råd.
Sedan är det superhärligt att få umgås med en massa söta valpar som stapplar omkring.
 
Jag skulle gissa att Spira förmodligen har fått span på en fågel när denna bilden togs.
 
Här kan man tro att det är fåglar som lockar igen men det är faktiskt mattes hand. Ja, det kan ha funnits något ätbart i handen...
 
Jag upplevde att Spira var den "värsta" valpen under denna kursen. För det första så var hon den största, eller det fanns en Golden retriever också men den låg mest på rygg och boxades med flugor (snacka om livsnjutare). För det andra så var hon den som var intresserad utav ALLT annat som samtidigt pågick på fältet.
Just eftersom hon var störst så blev allt hon gjorde så tydligt, alltså när hon drog på cyklister, fåglar, flugor, barn, bollar ooooch så vidare.
Jag minns att detta var lite jobbigt, varför kunde inte Spira också ligga på rygg och räkna flugor?! Ah! Just det, nu minns jag, för jag hade köpt en Rhodesian Ridgeback.
 
Hur som helst så blev hon bättre och bättre för varje gång som gick, jag övade även mycket med henne hemma. Jag fick många bra tips och ideér ifrån den kursen som jag bär med mig än idag.
Tack till Sofias hundskola!
 
Här har vi den söta livsnjutaren som förmodligen just avslutat en boxningsmatch.
 
Hon blev som sagt bättre och bättre efter varje gång.
 
 
Här är två videoklipp ifrån hundkursen som jag delar via mitt instagramkonto:
https://www.instagram.com/p/64kVpQHdpj/
https://www.instagram.com/p/6iUWDCndrd/
 
/Linda

Den första stadsturen

Nu var det dags för den första stadsturen med Spira och det innebar buss plus tunnelbana. Jag ville försöka vänja henne vid bussar och tunnelbana eftersom jag just då inte hade något körkort utan åkte mycket kommunalt.
Eftersom hon fortfarande bara var en liten valp var det viktigt med att inte gå för långt så jag fick bära henne ganska mycket. Nog för att hon var liten men det blev ändå tungt att bära henne längre sträckor, jag och min pojkvän turades därför om att bära henne.
Det var så himla roligt att ha henne med till stan en sväng, vi gick längs med Årstaviken i det underbara vädret. Så fint minne!
 
Jag började med att sätta Spira på golvet i bussen men hon gled mest omkring eftersom balansen inte var den bästa. Hon tyckte också att det var lite läskigt att sitta på golvet så då fick hon självklart sitta i mattes knä. "Fel" eller ej men så gjorde jag.
 
Efter en tur till staden så var det skönt att komma hem igen, till tryggheten. Då blev det istället lite bus och mys på trädgården.
 
Som jag skrev i ett tidigare inlägg så tyckte Spira om att bitas och händerna låg ofta risigt till. De där valptänderna är verkligen inte att leka med, de är sylvassa! Att en valp biter är däremot inte någonting som man behöver vara orolig för, det är deras sätt att nyfiket undersöka omvärlden. Bitandet kommer också med största sannolikhet att försvinna när valpen bytt sina tänder. 
Jag plockade undan så mycket "bitbart" som möjligt hemma för att begränsa Spiras möjligheter att bita på saker, det skulle jag rekommendera till nya valpköpare också.
Vill man inte att valpen ska bita sönder saker så kan man tydligt avleda den genom att säga "nej" och istället ge den någonting som är tillåtet att bita i.
Dessa tips har jag fått av Fredrik Steens valpskola och jag anser att de fungerar väldigt bra.
 
Spira sov väldigt mycket som valp vilket dom också ska göra. Så efter en dags äventyr till storstaden var det en mycket trött fröken hemma. Hur skön hennes sovställning ser ut att vara kan man ju diskutera...
 
Jag tror att Spira var väldigt full av nya intryck efter den dagen men fler äventyr väntade på henne! Matte var också väldigt trött efter den dagen kan jag tillägga, så att vila i soffan framför TVn var väldigt fint. Somna ville jag inte, för då vet man aldrig vad den lilla fyrbenta hittar på för bus.
 
/Linda
 

Viktig information kring köpet

Jag minns att det var en hel del papper och information vid själva köpet som satte min hjärna på högvarv. När jag väl sedan fick komma hem och landa lite så visade det sig att det inte alls var särskilt mycket. Det jag fick med mig var som sagt registreringsbevis, köpeavtal, besiktningsblankett, matschema och ett häfte med goda råd och tips som uppfödaren själv skrivit, väldigt bra!
 
Köpeavtal:
"Anledningen till att Svenska Kennelklubben (SKK) har tagit fram köpeavtal som uppfödarna måste använda är att försäljningar utan avtal eller med dåligt skrivna avtal många gånger leder till problem. I köpeavtalen regleras bland annat vad som menas med dolda fel, vad som gäller vid reklamation, avbeställning, återköp med mera, Köpeavtalen är förbehållna uppfödare som är medlemmar i Svenska Kennelklubben."
Text tagen ifrån SKK
 
Besiktningsblankett:
"Vid veterinärbesiktningen lyssnar veterinären på hjärtat och kontrollerar att valpen rör sig korrekt utan hältor och dylikt. Veterinären kollar även ögon, öron, tänder samt att testiklarna hos hanhundar finns på plats i pungen. Veterinären kan även kolla igenom valpens päls för att se att där inte finns mjäll eller ohyra. Hittar veterinären något som avviker från det normala noteras det i valpbesiktningsintyget. Intyget ska inte vara mer än en vecka gammalt när du hämtar din valp."
Text tagen ifrån SKK
 
ID-märkning:
"Microchipet injiceras under huden på hunden, normalt mellan skulderbladen. Ingreppet känns inte mer än en vanlig vaccination och är inte skadligt. Alla chip har ett unikt id-nummer inprogrammerat och det är det numret som registreras i ägarregistret."
Text tagen ifrån SKK
 
Registreringsbevis:
Det finns en hel del viktig information kring detta så jag delar här en länk där du sedan kan läsa vidare: 
 
Djungelkatten (kenneln där jag köpte Spira) är medlem i SKK och därför hänvisar jag till deras hemsida. 
 
/Linda

En Ridgebacks liv

Hundblogg

RSS 2.0