Spiras allergi del 3

Text från Agria:
För att atopi ska uppstå måste hunden tidigare ha kommit i kontakt med de ämnen, allergener, som den reagerar på. Vid kontakten med ämnen som hunden är känslig mot, bildas antikroppar och när hunden på nytt kommer i kontakt med dessa ämnen uppvisas en allergisk reaktion.
 
 
Det var precis det som hände med Spira. När mina föräldrar var hundvakt åt henne i början av September 2016 fick hon en allergiska reaktion. Det såg ut som hon blivit stucken av en massa getingar. Mina föräldrar kontaktade veterinär på en gång men de sa att det förmodligen bara var nässelutslag (ofarligt). Om det inte blev bättre med Desivon så skulle de höra av sig till veterinären på nytt. Utslagen blev bättre redan dagen efter och ca tre dagar senare var hon fin i pälsen igen.
Fast det var senare i September som hon fick sina första kala fläckar, som jag skrev om i inlägget "Spiras allergi del 1". Vi kopplade inte alls att de kala fläckarna skulle ha någonting att göra med de utslag hon tidigare fått eftersom de utslagen förmodligen bara var nässelutslag, och de försvann ju. Fel hade vi, det var alltså utslagen som blev startskottet för Spiras allergi.
 
 
Idag är Spiras päls jättefin och det är jag så tacksam för. Det var en period när jag trodde att det aldrig skulle bli bra igen men tack vare rätt hjälp och rätt medel så är hon för tillfället fin. Ja, för tillfället eftersom det kan blossa upp utslag/krustor/sår/kala fläckar igen men då ska jag höra av mig till Djurakuten på en gång. Det kan vara så att kortisondosen då måste höjas. Nu tar vi en dag i taget.
 
I torsdags (den 8 juni) var jag hos Djurakuten för att få Spiras första vaccin samt för att stämma av hur allting har gått. En sköterska gick igenom hur jag nu ska ge Spiras vaccin i fortsättningen. Det är alltså någonting som jag kommer att få göra själv, en spruta i nacken en gång i månaden tills vidare. 70% av atopiska hundar blir bra/bättre med detta vaccin och det kan dröja 6-10 månader innan man ser ett resultat.
De första tre sprutorna tas hos veterinär på grund av eventuella biverkningar men sedan tar jag dom själv. Det gick faktiskt över förväntan att ge spurtan på Spira, det var inte så farligt som jag trodde men jag var supernervös!
 
Första dosen med vaccin + sprutor är nu hemma.
 
En liten del av alla papper + mediciner som jag fått under denna tid.
 
Så nu är vi igång, med sprutor, vaccin, kortison, specialschampo och en kontunuerlig kontakt med Djurakuten samt min veterinär här på Åland. Det har varit minst sagt en påfrestande resa på ca 10 månader men jag är så tacksam för all hjälp och stöd som jag fått på vägen.
Djurakuten och Susanne Åhman ska ha ett stort tack! Tyvärr kommer Susanne att sluta hos Djurakuten så jag och Spira kommer att få en ny veterinär men det blir säkert jättebra det med.
Susanne kommer att starta en egen klinik i Malmö som heter VetaDerm och hennes hemsida hittar du här.
 
Efter ett intensivt Stockholmsbesök är det skönt att komma hem igen.
 
Jag hoppas att min blogg kan hjälpa dig om du tror att din hund kan ha någon form av allergi. Men kom ihåg att detta är Spiras resa, det kan se helt annorlunda ut från hund till hund. Hör gärna av dig om det är någonting du undrar över eller om det är någonting jag har varit otydlig med. Du får gärna höra av dig av andra orsaker med såklart!
 
/Linda
 Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

En Ridgebacks liv

Hundblogg

RSS 2.0