Konsten att äta långsamt

Spira är som sagt väldigt glad i mat, hon äter ALLT! Det finns både bra och dåliga sidor med det. Ett "problem" som jag upplever det är när hon ska äta sin mat ur sin matskål. Hon kastar i sig maten på mindre än en minut och ibland sätter hon nästan i halsen för att det går så fort!
 
Idag har vi provat en ny matskål som är till för hundar som äter väldigt fort. Herregud vilken bra grej, den fungerar jättebra! Det var min snälla hundvakt som lånade ut den till mig och jag ska verkligen skaffa en sådan.
Spira fick verkligen jobba för att få upp all sin mat och det tog säkert 3-4 minuter innan hon var klar. Otroligt.
 
 
Det var en fröjd för ögat att få se henne äta långsamt.
 
Om vi använder oss av en sådan matskål några gånger kanske hon sedan äter lite långsammare i sin vanliga skål också? Det kan vi i alla fall hoppas på. Eller så blir hon då ännu mer till sig när maten är "lättåtkomlig" igen!
 
/Linda
 
 
 

Dessa soliga dagar

Jag älskar verkligen sol och värme, sommaren är min absoluta favoritårstid. Vintern och hösten kan vara fina de med när man får tända en massa ljus, använda mysiga koftor och dricka te i mängder. Fast ingenting slår en varm, solig sommardag.
 
Blommorna på altanen blommar för fullt, så fina!
 
Denna blomman hade jag i en liten kruka i mitt fönster när jag bodde i Stockholm. Se så den har växt, helt otroligt! Det kan bero på att min mamma tagit väl hand om den när jag flyttade till Åland.
 
Tack mamma, jag älskar den!
 
Spira är så lik Cora (vår familjehund som fick somna in 2014) när det kommer till "solning" och värme. Hon börjar med att lägga sig mitt i den gassande solen tills det blir alldeles för varmt, då går hon till skuggan. Så håller hon på så, fram och tillbaka tills jag går in, då följer hon med in. Jag får säga åt henne att dricka vatten mellan varven för det tycks hon glömma bort, knasfian! Fast jag ska inte säga så mycket eftersom jag är likadan själv, jag är jättedålig på att dricka vatten. Det är så dumt för jag får alltid huvudvärk senare på kvällen, det slår aldrig fel!
 
Skuggan under matbordet är inte helt fel.
 
Spira är helt otrolig när det kommer till att slicka och pussas. Hon kan hålla på hur länge som helst och det är inte bara på mig, nej nej, det är även på en del främmande människor också! Upp i annsiktet ska hon på folk men det är väl hennes sätt att hälsa. Det är ju dock inte alltid uppskattat av alla så jag får säga åt henne att sluta men på mig får hon pussa hur mycket hon vill.
 
En blöt och slemmig hundtunga i ansiktet är väl vad alla suktar efter...
 
Lediga dagar tillsammans med Spira kan ibland vara riktigt påfrestande men också helt underbara. Hon behöver fortfarande mer träning på hundmöten och jag jobbar på det så gott jag kan. 
Hon är också fortfarande väldigt vaktig när folk och hundar går utanför vår trädgård, då brukar det skällas. Igår gick en kvinna med sin hund förbi medan jag vattnade blommorna med vattenslangen. Jag och min sambo såg hunden innan Spira gjorde det så jag kunde förbereda mig på att spruta med vattenslangen på henne om hon skulle börja skälla. Visst skulle hon börja skälla men hon han bara "ladda" för jag var snabbt där med slangen, kanon! Usch så hemskt det var med lite vatten på sig och uppmärksamheten på den andra hunden försvann, toppen.
 
Joo, hon älskar att vara med på bild! 
 
Idag är det kloklippning på schemat vilket verkligen inte är en favorit hos fröken och inte hos mig heller. Hur som helst så är det någonting som måste göras, bara bita i det sura äpplet och få det överstökat.
 
/Linda

Spira ska bada

Igår var vi iväg för att bada med Spira men det gick väl sådär måste jag säga. Hon var inte så jätteintresserad av att bada men gräva var riktigt roligt. Hon blev nog lite frustrerad över att de andra hundarna badade för hon stod och skällde väldigt mycket vid strandkanten. Det såg ibland ut som att hon skulle ha velat gå i men inte riktigt vågade för då blir hon ju blöt, huahua.
Efter en stund kom hon i (med lite hjälp av oss) och då verkade hon tycka det var lite roligt men hon var snabbt uppe på land igen.
Hon är väl kanske inte någon "badhund" och det har jag inte några problem med, det var inte vår familjehund heller. Det är roligare att springa vid strandkanten, gräva och doppa tassarna lite.
Kanske kommer hon en dag att bada mer men jag kommer inte att tvinga henne eller "lära" henne att bada. Vill hon bada så badar hon och vill hon inte bada så är det helt okej.
 
Väldigt nyfiken och väldigt försiktig. Ja, Spira alltså...
 
Jag tog en liten sväng upp i skogen med henne efter "badet" för hon var så himla lerig och blöt om tassarna. Då började hon åla och gnida sig i blåbärsriset som en orm. Förmodligen luktade det kanske gott (äckligt) där men det såg mer ut som att hon bara ville klia sig.
Jag vet att hon brukar gnida sig i marken om det är någon speciell lukt eller något dött djur men nu såg det ut som lite massage/peelingsdags.
 
Spira "ormen" Lundin.
 
Efter en ganska snabb visit vid badstranden så åkte vi till en kanal och åt lunch samt såg på fina båtar. Spira kunde då få torka lite men lerig var hon fortfarande och en dusch väntade henne när vi kom hem. Inte bara för att hon var lerig utan för att det faktiskt var dags för den rutinmässiga duschen. Tjoho!!
 
Lilla läppen har som vanligt fastnat i tänderna. Ser ut som en ganska schysst prilla.
 
Det är väldigt vackert vid denna kanalen och rofyllt att sitta och titta på båtarna som åker förbi. Vi såg en båt med en hund som stod utan koppel längst fram i fören (självklart med flytväst)! Snacka om att ha bra disciplin på hunden men det såg lite läskigt ut. Spira hade med all säkerhet slängt sig ut efter första bästa fågel eller fisk, det har vi fått bevis på tidigare!
Det är alltså så vi ska få henne att bada om vi vill det!
 
 
 
När vi kom hem så var det en väldigt trött tjej som somnade i solen på altanen. När det sedan var dags för duschen så gick det väldigt bra. Hon har lärt sig att gå in i duschen utan att protestera. Hon försöker dock alltid att springa upp i trappan (som ligger precis bredvid badrumsdörren) när jag kallar på henne men hon vänder faktiskt och kommer till mig när jag säger åt henne.
Själva duschningen är inga problem men det är den där väntan, de 10 evighetslånga minutrarna som lite pip kan komma. Schamponeringen ska nämligen verka i 10 minuter innan jag kan skölja henne igen. Medan vi väntar brukar jag ge henne lite godis, pussa på nosen, vika lite tvätt, städa och kika på min mobil. Så går tiden fort.
 
 
/Linda
 

En Ridgebacks liv

Hundblogg

RSS 2.0